torsdag, februar 15, 2007

Bah!

Claes er medskribent på denne øl-blog. Som medejer og co-brygger på denne bryg er jeg helt ny i faget og en hel del afhængig af Ras' erfaring (omend lille, så da større end min) i bryggerkunsten.



Belgisk Brown Ale

Indkøb
Alle indkøb blev gjort hos "Vejers Storkøb Spar" alias beerkits.dk. Der er hurtig levering og et godt udvalg af værktøj og råvarer.

2 x ½ kg. sprymalt hvede. (714588002904) = 53.50
1 x 10 stk. Humleposer. (05327058) = 34.95
2 x Gærrør (1121) = 9.90
1 x Iodophor 250 ml. (00406000) = 49.95
1 x Flaskepåfylder. (1152) = 19.95
1 x Kapselpåsætter bordmodel 26mm. (1150) = 199.95
1 x Kapsler 200 stk (739361633172) = 24.95
1 x 29 mm. Indsatsstykke til kapselpåsætter bordmodel. (02004440) = 18.95
1 x Flaskepåfylder passer til taphane til gærspand. (01803235) = 24.95
2 x Taphane til gærspand. (1151) = 39.90
2 x Pakning til gærrør (1120) = 5.90
2 x Gærspand 30 ltr. Med låg og ltr. angivelse. (1103) = 119.90
1 x Serverin 29 ltr. (1116) = 799.00
1 x Brygske træ 70 cm. (1153) = 39.95
3 x 1 kg. Müncher malt type 2 25 ebc Weyermann. (1018) = 20.85
3 x 1 kg. Premium pilsner malt 2-3 ebc. Weyermann (1024) = 20.85
1 x 1 kg. Caramünch type 2 120 ebc. Weyermann (1019) = 10.95
1 x 1 kg. Hvede malt 3 ebc. Weyermann (1012) = 7.50
1 x 1 kg. Carafa I 800-1000 ebc Weyermann (1302) = 11.95
1 x 1 kg. Flaked oat (1321) = 10.95
1 x 10 gram. Safbrew s-33 (1043) = 9.95
1 x Flaskebørste 40 cm. (731207012505) = 19.95
1 x 100 gram Hersbrucker 3,8 Alpha (1064) = 19.95
1 x 100 gram Saaz 3.8 Alpha (1065) = 19.95
1 x 100 gram East Kent 5,6-5.7% Alpha. (1060) = 19.95
1 x Marga maltmølle. (800001100028) = 349.95

Opskrift
Ras havde allerede fundet en opskrift i Beer calc som vi brugte som udgangspunkt for denne bryg, kaldet "28 Diplom Ale S-33".

Opskriften blev fulgt med få ændringer/rettelser:
Cascade humlen blev erstattet af East Kent og Caramünch malten er blot et tysk salgsnavn for Cara Crystal.

Gearet
Hele oplevelsen var fra start præget af en Ole Opfinder og en Georg Gearløs, for vi var begge nye til udstyret og til hele processen. Der var hele tiden et eller andet der skulle opfindes eller tilpasses til vores brug. Men vi er begge handymen, så der var ikke noget vi ikke turde give os i kast med.

Severin kogegryden står til 29 liter, men vi afmålte 18 liter, som bragte os op på 2/3.del af rumfanget og vi turde ikke gå længere. Vores mål blev derfor en 20 liters bryg.

Vi havde ikke nogen si parat og var den egentlig planlagt til at være et sylte- eller osteklæde. Det nåede vi dog ikke at få købt, så der blev kogt et bomuldsindkøbsnet med en smule tryk, som dog ikke afgav farve under kogningen. Nettet var af kraftig kvalitet og hankene passede fint omkring håndtagene på Severin-gryden. Og med et par klemmer langs grydekanten sank det heller ikke sammen.
Ulempen viste sig senere at være "maskestørrelsen" i nettet var alt for lille og varmen havde svært ved at komme ind i urten, hvilket af og til resulterede i at væsken rundt om nettet var på kogepunktet, mens det indvendigt maks kom op på 73 grader et lille øjeblik.

Maltmøllen er i virkeligheden en lille italiensk melmølle med håndsving og skulle "tunes" for den optimale granulatstørrelse. Det tog en time og kostede et enkelt knækket 4mm metalbor. Der var overvejelser om at sætte boremaskinen til at gøre det hårde arbejde, men vi blev ved håndkraften denne gang. Malningen tog derfor også ca. en time.

Oplevelsen
Selve bryg-proceduren sad jo ligesom ikke på rygraden og jeg for min del oplevede en del gange at tænke "Aha!" eller "Nåh ja, det er rigtigt". Ras havde læst på lektien og var en god informationskilde til hvorfor det lige var at vi gjorde som vi gjorde.

Malten/urten blev til en meget tyk og tung grød og svær at røre rundt, også pga. indkøbsnettet vi havde valgt at bruge som si.
Temperaturen var svær at styre igen pga. nettet. Vi overvejde en proteinpause, men ville ikke komplicere proceduren unødigt. Men jeg var også af den opfattelse at en proteinpause gav mere protein i øllet og at det er protein som holder på skummet. Begge dele kunne se ud til at være forkert iflg. dette indlæg.
Det var jo nemt at tappe fra den indbyggede tappehane på gryden. Men da det proppede til stak vi et dørslag ned omkring tappehanens inderside og det gav stor nok overflade og flow gennem det kogte korn og indkøbsnettet. Væsken smagte dejlig sødt og var colabrun lige til sidste dråbe.

Kogningen af malten foregik i 3 etaper i de indkøbte maltposer og lugtede kraftigt. Her blev vi glade for den elektriske gryde som var placeret i bryggerset med let adgang til udluftning.

Ras' hjemmelavede chiller (1 rulle kobberrør fra Silvan) virkede fortrinligt og der gik ikke længe førend væsken var nede på ca 20 grader.

Tilsætningen af gæren er jo ikke vanvittigt ophidsende, men gærspanden blev rigget til med bløb-o-meter og stillet lunt.

Tilbage var blot en tilsigtet omstikning, som ikke blev til noget. Istedet stod øllen fredeligt i 14 dage til det blev tid til tapningen.

Navn
Vores bryg skal hedde Bah! som er afledt af forbogstaverne i Brown Ale...
BA blev ikke valgt da vi ikke vil forveksles med ungkarle :)

Ingen kommentarer: