onsdag, november 29, 2006

Næste bryg.

Mens det håndbryggede øl lagres på flasker, kan tiden jo passende fordrives med at overveje, hvad der skal brygges næste gang.

All-grain bryg:
Til januar skal Claes og jeg brygge øl - rigtigt brygge øl!
Første bryg er ved at lande på en hvedeøl. Weisbier er et godt første bryg, for det skal kun ligge på flasker kort tid (et par uger), før det er drikke klart. Vi skal ikke brygge maibock, der skal ligge på flasker i 3-4 måneder, som det første bryg. Men, måske skal maibock være bryg 2 :)
Ellers er der nok af idéer til de næste håndbryg:
  • Ale's
    mørke som lyse af slagsen
  • Stout
  • Frühlingsbier
    masser af alkohol i en let, frisk smag :)
  • Bock
  • Noget med Saaz humle
    Affødt af Ras' kærlighed for Bohemia Regent øllene. Se nederst.
Ekstrakt bryg planer:
Jeg har fundet en stribe billige refill kits til min Mr. Beer i Netto. Jeg købte nogle stykker og de skal da prøves af efter hånden.
Jeg fik kits til at brygge:
  • West coast pale ale
  • Weisbeer
  • Cristal beer. Lys amerikansk pilsner lignende øl.
    Jeg forventer at den skal brygges ved 20 - 26 grader som de andre Mr. Beer sæt, så det er ikke med rigtigt pilsner gær.
Jeg har efterhånden tid og lyst til at brygge noget mere øl. Godt nok har jeg ikke drukket min pale ale, men jeg vil gerne prøve en af de andre. Jeg har bestilt noget maltekstrakt til erstatning for det majs-malt-sukker noget der følger med et Mr. Beer kit. Jeg har også bestilt en oechslevægt, så jeg kan se hvor stærkt, jeg er ved at lave øllet. Jeg skal jo helst ikke ende med at tilsætte så meget sukker, at alkohol indholdet bliver for højt til gæren - så den ikke omsætter al sukkeret. En pale ale skal ikke være sød :) Jeg sigter efter 7-8 % alkohol i pale ale'n, jeg har ikke købt mere humle, så jeg skal være forsigtig med for meget mere malt. Jeg forventer, det giver en del mere sødlig malt smag, men jeg har købt mere humle, så jeg kan ikke matche med mere bitterhed.


Reserven
En dag kommer vi måske til at være selvforsynende med øl, Måske ikke! Så er det jo godt at have en liste af reserve øl, udvalgte bryggerier der får lov til at hjælpe med at fugte den tørre plet i halsen:
  • Refsvindinge: Ale no 16
  • Regent: Lager Pale, Prezident eller Lager Dark
    Fantastisk Tjekkisk øl, der importeres og forhandles af Cafe Svejk på Frederiksberg
    Brygget med Zatec (Saaz) humle

søndag, november 26, 2006

1. smagning af Julebryggen 2006

I dag var store 'jule-dag'. Der blev lavet adventskrans og juledekoration til kalenderlys. Julebagningen bliver først næste weekend, så jeg kan stadig nå at få fat i noget malt til at bage med... skal bare lige have fundet en opskrift :)
Den vigtige begivenhed søndag var selvfølgeligt ikke frokosten, men at der blev smagt på Juleøllet til frokosten!
Den havde nu ligget på flaske, ved stuetemperatur, i én uge. I opskriften stod der godt nok, at den skulle lagre 'i nogle uger', men der var jo nok at tage af, så den skulle smages.

Det var den bedste øl jeg endnu har brygget og smagt. Men, den var ikke klar. Stadig en svag smag af gær og en noget tynd smag af øl. Smagen af krydderierne var fint afstemt og der var en vis sødme, som der jo næsten skal være i en juleøl. Om den sødme gæres væk i løbet af den næste uge eller to må tiden vise, jeg tror/håber det ikke. Der var helt klart også en begyndende god ølsmag.
Det var helt sikkert bedre end mine smagninger af min første west coast pale ale. Men min pale ale har jo også været lagret mest (for) koldt, jeg har ikke smagt den siden den er kommet op i varmen.

Næste weekend skal der selvfølgeligt smages igen :) Selv om jeg ikke regner med, at den er helt færdig.

Mon den når at blive færdig inden jul??

søndag, november 19, 2006

2. smagning af Mr. Beer - West coast pale ale

Så var det tid til at smage på min West coast pale ale igen. Jeg håbede på, at den nu var gæret færdig på flasken.

Det var den ikke......

Nå, tja, tjo, den var da ikke gæret færdig..... vel?? Den havde ligget på flasker i 2 uger og den smagte stadig noget af gær. Der var dog kommet en begyndende øl-smag, ikke helt nok, men den smagte faktisk af noget denne gang. Altså af noget godt, sammen med gær smagen!

Det var jo ikke helt, hvad jeg havde forventet, så jeg kiggede lidt mere i 'manualen'. HOV, der stod jo at øllet skulle gære færdigt ved stuetemperatur. Nå ja, det var jo stadig den samme gær, der skulle gære det færdigt, den var jo aktiv ved stuetemperatur (20 - 26 grader). Jeg havde jo sat alt øllet i 'kælderen' hvor temperaturen er 10-12 grader. Kælderen er et køkkenskab hvor bunden er sænket ½ meter under gulvhøjde.
Så kunne det ellers nok være, at jeg fik flyttet øllet! Både min West coast pale ale og min julebryg!
Vi har et åbent skab i køkkenet, hvor et thermometer afslørede, at der er 21 grader. Det blev fyldt med flasker, så der skulle kun stå 4 flasker i hjørnet på køkkenbordet :)

Nu er det så bare at vente..... igen..... jeg glæder mig..... stadig :)

torsdag, november 16, 2006

Tappedag Julebryg 2006

Efter at have kigget på mine bryg tønder i et par dage og tænkt: er det færdigt nu?!? Var jeg endeligt overbevist om, at det var gæret færdigt i morges - så her til aften blev julebryggen tappet på flasker.
Hvordan ved man så det er gæret færdigt, når man ikke har en oechslevægt?? Tja, jeg gik og kiggede på boblerne og skummet oven på urten - da det var aftaget meget, mente jeg, at nu var det vist ved at være tid. Men den ene tank var lidt foran den anden, så da urten i den begyndte at blive klar, kiggede jeg mere efter det, end bobler og skum. Det blev klar oven fra og ned, så det var som om der var noget (gæren?) der stille og roligt faldt til bunds. Da begge tønder var (næsten) helt klare, bedømte jeg, at det var tappe tid.

Jeg havde været i Netto og købe 4 x 2 L og 24 x ½ L danskvand for at få flasker nok til de ca. 20 L øl. Som skrevet i brygdag's indlæget må kapslerne vente til Januar, når jeg skal brygge med Claes. Der var så også den fordel ved at købe danskvandsflasker, at de er rene og desinficerede!! Jeg slap altså for besværet med vask af flasker :)

Da der var 2 tønder med bryg, så Pernille tappede fra den ene og jeg tog den anden. Det var ganske hyggeligt at sidde der og småsludre :)
Efter tapning blev alle flasker mokket ned i vores kælder, som er et køkkenskab, hvor bunden er ca. ½ meter under gulvhøjde. Dernede er temperaturen 10-12 grader.
Et par dage efter (søndag d. 19.) smagte jeg så på mit 1. bryg, west coast pale ale. Det smagte stadig af gær, så jeg læste lidt rundt omkring og fandt ud af, at det med at gære øllen færdig på flaske også skal foregå ved stuetemperatur.... så alt øllet blev taget op af kælderen igen! Vi har et åbent skab hvor det meste kunne stå, så der står kun 4 flasker i hjørnet på køkkenbordet.

Det blev til 4 x 2 L og 20 x ½ L flasker fyldt med dejlig julebryg :)

søndag, november 12, 2006

Brygdag juleøl 2006

Fredag d. 10 november, der blev til lørdag d. 11. Eller historien om et bryg, der krævede hjælp fra NESA!!!

Fredag d. 10 november:
Endeligt ankom mit 'min første juleøl' sæt fra brygladen. Det stod og ventede på mig, da jeg kom hjem. Pernille (min kone) var ikke helt sikker på, at hun ville give det til mig. Hun ville godt lige have lavet aftensmad, før jeg indtog køkkenet. Jeg lavede mad, fik fyldt de små og ryddet op igen - og så kom jeg i gang. I hvert fald kom jeg i gang.....
Vi bor jo i et gammelt hus hvor komfur og opvaskemaskine/vaskemaskine/tørretumbler deler samme gruppe. Nu har jeg så fundet ud af at resten af køkkenet, kører på samme fase som opvaskemaskinen og de 2 blus på komfuret, som jeg kogte vand til bryg på! Så da jeg ville koge vandet lige hurtigere med hjælp frael-kogekanden og lige skulle lave popcorn i mikrobølgeovnen....... gik det galt - helt galt!!!
Der sprang to sikringer - en i vores egen sikringstavle og en ude i masten!!! Så var gode dyr rådne! Far var frustreret fordi, han ikke kunne komme til at brygge øl og ungerne hylede fordi, der hverken vardisney-sjov eller popcorn (Vores fjernsyn kører selvfølgeligt på den fase, der var røget ude i masten.). Efter lidt fejlsøgning fandt jeg ud af, at jeg kunne flytte fjernsynet ned i den anden ende af huset - tilsæt lidt slik og så var ungerne glade igen. Det tog heller ikke mere end to timer, førNESA havde ordnet sikringen ude i masten. Jeg var dog formeget kylling til at begynde at brygge øl kl 23 fredag aften.

Lørdag d. 11 november:
Lørdag middag kom jeg så i gang. Jeg havde udskudt beslutningen om, jeg skulle brygge 10 L juleøl eller 20 L juleøl. Nok mest fordi jeg helst ville brygge 20 L, men ikke helt vidste hvordan jeg fik 15 L vand på komfuret.
Det endte så med et bryg på 20 L, jeg fik plads til ca. 13 L vand i 3 gryder. Mon ikke det går, selv om der var 2 L for lidt.
Første udfordring var at koge vand..... det gik så godt denne gang. Opvaskemaskinen kørte ikke! Næste udfordring var at opløse de 3½ kg maltekstrakt.Murphy slog til igen. Det skummer helt vildt op, når man kommer det første malt i vandet - så det 'kogte over'. Hmmmm , sukkerstads på et glaskeramisk komfur. Efter lidt gymnastik med en karklud. var jeg tilbage. Jeg fik opløst min malt i de 3 gryder i løbet af ca. ½ time .
Da jeg nu var klar til at tilsætte humlen, skete der noget uventet. Der skete ikke flere uheld - jeg fik malt-opløsningen op at koge, uden det brændte på!! Dog havde min kone efterhånden en ret kraftig kvalme og måtte fortrække til den anden ende af huset, hvad er det med kvinder og øl???
Nå men, 1. humletilsætning, frokostpause, 2. humletilsætning, panik med at få gjort krydderierne klar til at komme i - tilsætning af krydderier, 3. humle tilsætning, færdig med at koge!! Mens krydderierne kogte med, fik jeg endeligt disinficeret brygtønderne, 2 xMr. Beer.
Jeg frygtede lidt for hvordan, jeg skulle få siet humlen fra igen - jeg havde glemt at købe humlesokker med. Det gik nu meget fint. En almindelig si klarede jobbet helt fint. Når jeg rørte i gryderne med sien, hvirvlede det humlen op fra bunden og det blev hurtigt siet fra. Så var der jo kun afkølingen af urten: et badekar til 7½ L gryden, en køkkenvask til 4 L gryden og en opvaskebalje til 2 L gryden. Imens skulle jeg så få disinficeret et par skeer og ryddet lidt op.
Jeg havde læst at afkølingen tog laaang tid - det følte ikke sådan! Så vupti var det ellers tid til at få hældt urt på gær-'tønder'. Det med at tilsætte koldt vand var jeg lidt usikker på. Min urt var 26 grader, så jeg havde ikke lyst til at afkøle den mere. Da jeg bryggede medMr. Beer , brugte jeg en masse koldt vand og så tog det 2 dage, før gæringen gik i gang. Så jeg kogte vand og blandede med koldt vand, indtil det var 26 grader. I med gæren og så ventede der en lille times oprydning.
Brygtid: 3½ time (incl. frokost, excl. oprydning)

Kom der så gang i gæringen?!?
JA!!!
En Mr. Beer 'tønde' er jo egentligt beregnet til 8½ L urt, meeeen jeg mente jo, at der sagtens kunne være 10 L. Der kunne også sagtens være 10 L urt i 'tønden', men der danner sig jo også et lag skum oven på urten, når gæringen går i gang... det skete så for min julebryg et sted mellemkl 23 om lørdagen og kl 4 søndag morgen. Her fik jeg så et meget håndfast bevis på, at Pernille (min kone) elsker mig: Ved 4-tiden søndag morgen blev hun vækket af en boblede/hvislede lyd... Det var så mit julebryg der skummede over!! Pernille kom ud til et køkkenbord, hvor der var løbet en del urt ud på. Det dryppede ikke ned på gulvet, men der var en del på bordet. Hvad gjorde hun?!? -gik ind og vækkede mig? Nej, hun tørrede det mest nødvendige op, lagde et par klude til at suge, hvis der kom mere og gik tilbage i seng!!

Tak elskede!!

Søndag formiddag, jeg fik lov til at sove til kl. 9, fortalte hun mig om nattens begivenheder og så måtte jeg selv tørre bord og 'tønder' ordentligt af. Det var lige til at klare!!
Nu søndag aften bobler det stadig lystigt i 'tønderne'. Skummet er aftaget, så der bliver nok ingen natligt aktivitet i nat. Øllet gærer ved 21 grader, så det er nok færdigt i løbet af tirsdagen. Nu skal jeg så have skaffet 20 L flaske kapacitet til tapningen. Igen går jeg efter skruelåg. Kapslerne må vente til januar, når jeg får Claes med.
Min sidste kommentar til at brygge 20 L øl på malt ekstrakt, ene mand må være, at det kan lade sig gøre. Men det er lidt hårdt. Næste gang skal vi være to! Jeg vil aldrig binde an medall-grain bryg alene!! Puh-ha, jeg bliver helt øl-tørstig bare ved tanken.

Fordeling af maltekstrakt og humle-/krydderi-tilsætninger til de 3 gryder:
Tilsætning
Kogetid
Lille gryde
Mellem gryde
Stor gryde
Planlagt vand

2 L
5 L
8½ L
Faktisk vand

2 L
4 L
7½ L
Maltekstrakt

650 g
10001900
Humle
60 min
7 g
12 g
21 g
Humle
30 min
5 g
9 g
16 g
Krydderier
15 min
~ 1/5
~1/3
resten
Humle5 min
5 g
9 g
16 g

fredag, november 10, 2006

1. Prøvesmagning

I dag kunne jeg ikke vente længere. Ok, der er jo ikke gået en uge fra søndag til fredag, men nu ville jeg smage min 'Mr. Beer' - West Coast Ale.
Det var så en skuffelse! Den smagte ikke rigtigt af noget, mest af gær. Jeg skulle jo nok have ventet. Der var fin kulsyre i øllet, men smagen havde ikke nået at udvikle sig. Siden den smagte af gær, var den jo nok heller ikke (flaske-) gæret færdig.
Næste fredag prøver jeg igen - håbet lever endnu :)

onsdag, november 08, 2006

Min første juleøl

Med første bryg på flasker, nu er det snart tid til prøvesmagning, varmer jeg lidt op til bryg nr. 2: JULEØL.

Her kommer lige opskriften, den er kopieret fra brygladen.dk. Op mod jul sælger de en færdig pakke med alle ingredienserne.

Sættet indeholder følgnede:

3,5 kg. Medium Ekstrakt
100 gram blad humle Hallertau Hersbrücker
1 stk. SAFLAGER T-58
10 gram Irish Moss
10 gram Sød Appelsin
2 stk. Stjerneanis
10 gram Koriander

Er du helt nybegynder så læs venligst den vejledning der hører til ”Min første Ale”. Den vil give dig en grundig gennemgang af, hvordan du gør.

Vi anbefaler, at du bruger mindst 15 liter vand. Tilsæt de 3,5 kilo ekstrakt, når vandet er bragt i kog. Husk at røre i gryden i begyndelsen, så det ikke brænder på i bunden.

Humlen skal deles i tre portioner (en på 40 gram og 2 på 30 gram). Den samlede kogetid er en time. 50 gram skal koge med i en hel time. De næste 30 gram skal koge med den sidste halve time. De sidste 20 gram koger kun med de sidste fem minutter for at bidrage med humlearoma.
De sidste 15 min. tilsættes alle krydderierne. Koriander samt stjerneanis kommer i lige i en pose, og slå nogle gang med kagerullen.


Si humle fra og køl urten ned. Hæld på gæringsbeholder. Husk at fylde efter med koldt, rent vand så du har de 20 liter. Har du et hydrometer, kan du nu måle vægtfylden, der skal ligge omkring 1055. Hvis du måler igen efter gæringen, skal den helst ligge på 1008 – 1014.

Så snart temperaturen er 24 grader eller under tilsættes gæren. Gæringstemperaturen for denne juleøl er cirka 20-22 grader. Efter gæringen – når du har fyldt øllet på flasker eller fad – skal det have tid til eftergæring. Tilsæt 130 gram sukker og lad det stå ved stuetemperatur en til to uger og så kan du begynde at smage. Bagefter bør det stå ved 10 – 15 grader nogle uger for at modnes.

søndag, november 05, 2006

Mr. Beer: Aftapning til flasker

Her til aften, efter ikke at have set min kone i 4 dage, brugte jeg aftenen på at hælde min øl på flasker.
Ok, det gjorde jeg ikke. Det tog under en time at tappe på flasker, incl. disinfektion af flaskerne OG vask af bryg-tønden. Resten af aftenen hyggede jeg med konen og en flaske øl ('Didrik' fra 'de 5 gårde').
Som sagt var det en smal sag at afmåle 2½ tsk. sukker i hver flaske og tappe øllet på flaskerne. Det er jo trods alt også 1 L flasker, der kommer med et Mr. Beer kit og så har de skruelåg!
Inden aftapning smagte jeg på øllet. Det var ikke så fladt som jeg havde regnet med. Men så alligevel? Fladt med ikke gammelt!! Det smagte mest af gær, men egentligt ikke af så meget. Der var ihvert fald ingen smag af 'hansa'!!!
Jeg kunne jo ikke bare følge en så simpel opskrift. 7 flasker fik deres sukker. Jeg brugte godt nok brunt, øko, rørsukker, men jeg har læst på nettet at det kan man godt (opskriften foreskrev hvidt raffineret sukker). Den sidste flaske fik 3 tsk honning fra Lavendelhaven (planteskole i Ballerup).
Jeg glæder mig til at smage øllet om en uge. Jeg ved godt at 1 uge er absolut minimum lagring på flaske, men jeg kan ikke vente længere!!

torsdag, november 02, 2006

Julebryg

Nu har jeg så bestilt 'min første julebryg' fra brygladen.dk. Det er en bryg baseret på malt ekstrakt og humle, så jeg skal ikke mæske malt men dog selv koge humlen. 'Pakken' er til 20L og de anbefaler at man koger i mindst 15L vand. Det stemmer ikke helt overens med, at jeg kun har en 10L gryde og en 8-10 L gærings tank fra mit 'Mr. Beer' kit. Det er selvfølgeligt hurtigt løst med at dele portionen i 2 dele.
Jeg oploader opskriften i en anden post.