torsdag, november 16, 2006

Tappedag Julebryg 2006

Efter at have kigget på mine bryg tønder i et par dage og tænkt: er det færdigt nu?!? Var jeg endeligt overbevist om, at det var gæret færdigt i morges - så her til aften blev julebryggen tappet på flasker.
Hvordan ved man så det er gæret færdigt, når man ikke har en oechslevægt?? Tja, jeg gik og kiggede på boblerne og skummet oven på urten - da det var aftaget meget, mente jeg, at nu var det vist ved at være tid. Men den ene tank var lidt foran den anden, så da urten i den begyndte at blive klar, kiggede jeg mere efter det, end bobler og skum. Det blev klar oven fra og ned, så det var som om der var noget (gæren?) der stille og roligt faldt til bunds. Da begge tønder var (næsten) helt klare, bedømte jeg, at det var tappe tid.

Jeg havde været i Netto og købe 4 x 2 L og 24 x ½ L danskvand for at få flasker nok til de ca. 20 L øl. Som skrevet i brygdag's indlæget må kapslerne vente til Januar, når jeg skal brygge med Claes. Der var så også den fordel ved at købe danskvandsflasker, at de er rene og desinficerede!! Jeg slap altså for besværet med vask af flasker :)

Da der var 2 tønder med bryg, så Pernille tappede fra den ene og jeg tog den anden. Det var ganske hyggeligt at sidde der og småsludre :)
Efter tapning blev alle flasker mokket ned i vores kælder, som er et køkkenskab, hvor bunden er ca. ½ meter under gulvhøjde. Dernede er temperaturen 10-12 grader.
Et par dage efter (søndag d. 19.) smagte jeg så på mit 1. bryg, west coast pale ale. Det smagte stadig af gær, så jeg læste lidt rundt omkring og fandt ud af, at det med at gære øllen færdig på flaske også skal foregå ved stuetemperatur.... så alt øllet blev taget op af kælderen igen! Vi har et åbent skab hvor det meste kunne stå, så der står kun 4 flasker i hjørnet på køkkenbordet.

Det blev til 4 x 2 L og 20 x ½ L flasker fyldt med dejlig julebryg :)

Ingen kommentarer: