onsdag, november 08, 2006

Min første juleøl

Med første bryg på flasker, nu er det snart tid til prøvesmagning, varmer jeg lidt op til bryg nr. 2: JULEØL.

Her kommer lige opskriften, den er kopieret fra brygladen.dk. Op mod jul sælger de en færdig pakke med alle ingredienserne.

Sættet indeholder følgnede:

3,5 kg. Medium Ekstrakt
100 gram blad humle Hallertau Hersbrücker
1 stk. SAFLAGER T-58
10 gram Irish Moss
10 gram Sød Appelsin
2 stk. Stjerneanis
10 gram Koriander

Er du helt nybegynder så læs venligst den vejledning der hører til ”Min første Ale”. Den vil give dig en grundig gennemgang af, hvordan du gør.

Vi anbefaler, at du bruger mindst 15 liter vand. Tilsæt de 3,5 kilo ekstrakt, når vandet er bragt i kog. Husk at røre i gryden i begyndelsen, så det ikke brænder på i bunden.

Humlen skal deles i tre portioner (en på 40 gram og 2 på 30 gram). Den samlede kogetid er en time. 50 gram skal koge med i en hel time. De næste 30 gram skal koge med den sidste halve time. De sidste 20 gram koger kun med de sidste fem minutter for at bidrage med humlearoma.
De sidste 15 min. tilsættes alle krydderierne. Koriander samt stjerneanis kommer i lige i en pose, og slå nogle gang med kagerullen.


Si humle fra og køl urten ned. Hæld på gæringsbeholder. Husk at fylde efter med koldt, rent vand så du har de 20 liter. Har du et hydrometer, kan du nu måle vægtfylden, der skal ligge omkring 1055. Hvis du måler igen efter gæringen, skal den helst ligge på 1008 – 1014.

Så snart temperaturen er 24 grader eller under tilsættes gæren. Gæringstemperaturen for denne juleøl er cirka 20-22 grader. Efter gæringen – når du har fyldt øllet på flasker eller fad – skal det have tid til eftergæring. Tilsæt 130 gram sukker og lad det stå ved stuetemperatur en til to uger og så kan du begynde at smage. Bagefter bør det stå ved 10 – 15 grader nogle uger for at modnes.

Ingen kommentarer: