Fredag d. 10 november:
Endeligt ankom mit 'min første juleøl' sæt fra brygladen. Det stod og ventede på mig, da jeg kom hjem. Pernille (min kone) var ikke helt sikker på, at hun ville give det til mig. Hun ville godt lige have lavet aftensmad, før jeg indtog køkkenet. Jeg lavede mad, fik fyldt de små og ryddet op igen - og så kom jeg i gang. I hvert fald kom jeg i gang.....
Vi bor jo i et gammelt hus hvor komfur og opvaskemaskine/vaskemaskine/tørretumbler deler samme gruppe. Nu har jeg så fundet ud af at resten af køkkenet, kører på samme fase som opvaskemaskinen og de 2 blus på komfuret, som jeg kogte vand til bryg på! Så da jeg ville koge vandet lige hurtigere med hjælp frael-kogekanden og lige skulle lave popcorn i mikrobølgeovnen....... gik det galt - helt galt!!!
Der sprang to sikringer - en i vores egen sikringstavle og en ude i masten!!! Så var gode dyr rådne! Far var frustreret fordi, han ikke kunne komme til at brygge øl og ungerne hylede fordi, der hverken vardisney-sjov eller popcorn (Vores fjernsyn kører selvfølgeligt på den fase, der var røget ude i masten.). Efter lidt fejlsøgning fandt jeg ud af, at jeg kunne flytte fjernsynet ned i den anden ende af huset - tilsæt lidt slik og så var ungerne glade igen. Det tog heller ikke mere end to timer, førNESA havde ordnet sikringen ude i masten. Jeg var dog formeget kylling til at begynde at brygge øl kl 23 fredag aften.
Lørdag d. 11 november:
Lørdag middag kom jeg så i gang. Jeg havde udskudt beslutningen om, jeg skulle brygge 10 L juleøl eller 20 L juleøl. Nok mest fordi jeg helst ville brygge 20 L, men ikke helt vidste hvordan jeg fik 15 L vand på komfuret.
Det endte så med et bryg på 20 L, jeg fik plads til ca. 13 L vand i 3 gryder. Mon ikke det går, selv om der var 2 L for lidt.
Første udfordring var at koge vand..... det gik så godt denne gang. Opvaskemaskinen kørte ikke! Næste udfordring var at opløse de 3½ kg maltekstrakt.Murphy slog til igen. Det skummer helt vildt op, når man kommer det første malt i vandet - så det 'kogte over'. Hmmmm , sukkerstads på et glaskeramisk komfur. Efter lidt gymnastik med en karklud. var jeg tilbage. Jeg fik opløst min malt i de 3 gryder i løbet af ca. ½ time .
Da jeg nu var klar til at tilsætte humlen, skete der noget uventet. Der skete ikke flere uheld - jeg fik malt-opløsningen op at koge, uden det brændte på!! Dog havde min kone efterhånden en ret kraftig kvalme og måtte fortrække til den anden ende af huset, hvad er det med kvinder og øl???
Nå men, 1. humletilsætning, frokostpause, 2. humletilsætning, panik med at få gjort krydderierne klar til at komme i - tilsætning af krydderier, 3. humle tilsætning, færdig med at koge!! Mens krydderierne kogte med, fik jeg endeligt disinficeret brygtønderne, 2 xMr. Beer.
Jeg frygtede lidt for hvordan, jeg skulle få siet humlen fra igen - jeg havde glemt at købe humlesokker med. Det gik nu meget fint. En almindelig si klarede jobbet helt fint. Når jeg rørte i gryderne med sien, hvirvlede det humlen op fra bunden og det blev hurtigt siet fra. Så var der jo kun afkølingen af urten: et badekar til 7½ L gryden, en køkkenvask til 4 L gryden og en opvaskebalje til 2 L gryden. Imens skulle jeg så få disinficeret et par skeer og ryddet lidt op.
Jeg havde læst at afkølingen tog laaang tid - det følte ikke sådan! Så vupti var det ellers tid til at få hældt urt på gær-'tønder'. Det med at tilsætte koldt vand var jeg lidt usikker på. Min urt var 26 grader, så jeg havde ikke lyst til at afkøle den mere. Da jeg bryggede medMr. Beer , brugte jeg en masse koldt vand og så tog det 2 dage, før gæringen gik i gang. Så jeg kogte vand og blandede med koldt vand, indtil det var 26 grader. I med gæren og så ventede der en lille times oprydning.
Brygtid: 3½ time (incl. frokost, excl. oprydning)
Kom der så gang i gæringen?!?
JA!!!
En Mr. Beer 'tønde' er jo egentligt beregnet til 8½ L urt, meeeen jeg mente jo, at der sagtens kunne være 10 L. Der kunne også sagtens være 10 L urt i 'tønden', men der danner sig jo også et lag skum oven på urten, når gæringen går i gang... det skete så for min julebryg et sted mellemkl 23 om lørdagen og kl 4 søndag morgen. Her fik jeg så et meget håndfast bevis på, at Pernille (min kone) elsker mig: Ved 4-tiden søndag morgen blev hun vækket af en boblede/hvislede lyd... Det var så mit julebryg der skummede over!! Pernille kom ud til et køkkenbord, hvor der var løbet en del urt ud på. Det dryppede ikke ned på gulvet, men der var en del på bordet. Hvad gjorde hun?!? -gik ind og vækkede mig? Nej, hun tørrede det mest nødvendige op, lagde et par klude til at suge, hvis der kom mere og gik tilbage i seng!!
Tak elskede!!
Søndag formiddag, jeg fik lov til at sove til kl. 9, fortalte hun mig om nattens begivenheder og så måtte jeg selv tørre bord og 'tønder' ordentligt af. Det var lige til at klare!!Nu søndag aften bobler det stadig lystigt i 'tønderne'. Skummet er aftaget, så der bliver nok ingen natligt aktivitet i nat. Øllet gærer ved 21 grader, så det er nok færdigt i løbet af tirsdagen. Nu skal jeg så have skaffet 20 L flaske kapacitet til tapningen. Igen går jeg efter skruelåg. Kapslerne må vente til januar, når jeg får Claes med.
Min sidste kommentar til at brygge 20 L øl på malt ekstrakt, ene mand må være, at det kan lade sig gøre. Men det er lidt hårdt. Næste gang skal vi være to! Jeg vil aldrig binde an medall-grain bryg alene!! Puh-ha, jeg bliver helt øl-tørstig bare ved tanken.
Fordeling af maltekstrakt og humle-/krydderi-tilsætninger til de 3 gryder:
Tilsætning | Kogetid | Lille gryde | Mellem gryde | Stor gryde |
Planlagt vand | 2 L | 5 L | 8½ L | |
Faktisk vand | 2 L | 4 L | 7½ L | |
Maltekstrakt | 650 g | 1000 | 1900 | |
Humle | 60 min | 7 g | 12 g | 21 g |
Humle | 30 min | 5 g | 9 g | 16 g |
Krydderier | 15 min | ~ 1/5 | ~1/3 | resten |
Humle | 5 min | 5 g | 9 g | 16 g |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar